Gå direkt till innehåll
INTERNATIONELL ARKITEKTUR INFLUERAR KASTHALLS DESIGNNYHETER.

Pressmeddelande -

INTERNATIONELL ARKITEKTUR INFLUERAR KASTHALLS DESIGNNYHETER.

Influenser från Londons dramatiska husfasader, regnglittriga trottoarer och hotellfoajéernas pampiga salonger återges i tre handtuftade mattor. Textildesignern Maja Johansson på Kasthalls designstudio har formgett nyheterna Core, Pebble och Pearl som nu lanseras under Salone del Mobile i Milano. Kasthalls djupt rotade hantverkskunnande i svenska traditioner tillvaratas och tillsammans med formgivare skapar de nytt dna som för produktutvecklingen framåt. Resultatet ser vi i Maja Johanssons design med ett starkt futuristiskt formspråk – en lek för ögat av tredimensionella texturer, oväntade mönster och nya effekter.

– Jag vill lyfta fram våra vackra material i bas av kamgarnsull och det lilla inslaget av finaste lin som ger en patinaeffekt i mönster som inte behöver ropa högt. Som en reflektion av material som återinns i de vackra rum våra mattor ofta hamnar i. Sten,läder, sammet, glas, putsade väggar och råa ytor. En rå elegans som jag önskar ska inspirera till val av blommor, som för tankar till dofter och ter sig levande i rummet, säger Maja Johansson, designer.

Maja Johansson är en innovativ textildesigner specialiserad på vävda textilier, fibrer och färger. Hon utmanar traditionella vävtekniker, utvecklar nya strukturer och undersöker effekten av materialblandningar. Efter sin MA i textildesign vid Royal Collage of Art i London 2012 har hon arbetat som designer för Kasthall i snart tre år.

I över 125 år har Kasthall förvärvat sina hantverkstraditioner och fortsatt utveckla sina tekniker. Det egna designteamet har i samarbete med världsledande formgivare och arkitekter fortsatt experimentera, förnyat traditioner och ständigt drivit utvecklingen framåt. Med öppna ögon för omvärldens influenser möter Kasthalls hantverk och exklusiva naturmaterial ständigt nya idéer och utmaningar. Det enda som lämnas oförändrat är känslan för kvaliteten, den blir aldrig omodern.

Kasthall tuftar sina mattor i den egna fabriken i Kinna utanför Göteborg. Med lufttryck skjuts garnet in för hand av skickliga yrkesmän, likt att måla en duk med garn. Handtuftningen ger oändliga variationsmöjligheter när det gäller mönster och former – om det kan målas för hand kan det tuftas för hand. Varje handtuftad matta kontrolleras och slutförs för hand och signeras slutligen personligen av hantverkaren. 

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Kasthall har designat och tillverkat unika vävda och handtuftade mattor och golv sedan 1889. Den egna fabriken ligger sedan starten i Kinna, mitt i det traditionsrika textilområdet i Västsverige, där all tillverkning fortfarande sker. Under åren har Kasthall blivit en av de världsledande inom design och tillverkning av mattor, och finns nu representerade i 30 länder med showroom i Stockholm, Milano och New York. En del av hemligheten är att vi äger vår egen produktion och därmed har kontroll över hela tillverkningsprocessen. En annan är vår konsekventa satsning på design och produktutveckling.

Presskontakt

Monika Mellén

Presskontakt Marketing Manager Global +46 (0)705 29 48 13

Relaterat material

Unika mattor och golv för unika kunder!

Det anrika designvarumärket Kasthall grundades 1889 i Kinna, Västra Sverige. Kasthall är ett globalt och världsledande företag inom mattor och textila golv och är representerade i 30 länder med showrooms i Stockholm, Milano och New York. Trots att Kasthall verkar globalt, sker all produktion i fabriken i Kinna där också Kasthall Design Studio finns. Detta, tillsammans med designsamarbeten världen över, ger oss möjlighet att skapa unika mattor för den globala interiörvärlden. Kasthall erbjuder ovärderligt hantverk med fokus på hållbarhet i både privata och offentliga utrymmen. Kasthall är kunglig hovleverantör till Sveriges Kungahus.

Kasthall
Fritslavägen 42
511 23 Kinna
Sverige