Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

NYTT ULLGARN BAKOM NYA KASTHALL-ORIGINALEN - KATJA OCH FREYJA

För ungefär tre år sedan snubblade Kasthall Design Studio över det nya garnet – som med sin annorlunda och krusiga karaktär väckte studions intresse. Då fanns ingen klar idé om användningsområde och sedan dess har garnet legat oanvänt i Kasthalls fabrik i Kinna. När formgivaren Maja Johansson Starander påbörjade designarbetet med kollektionen Legacy of Tomorrow dök garnet återigen upp i hennes tankar.

Kasthall har arbetat med garnet på olika sätt i de båda nyheterna. Med inspiration från modeskaparen Katja of Sweden’s 60/70-talsmönster väcktes idén för Katjas yviga och grafiska mönster. Garnet har en extra stor volym, vilket gjorde det möjligt att skapa Katjas lockiga och krusiga yta. Katjas unika yta gav Kasthall Design Studio inspiration till dess syster Freyja. I Katja har man tuftat i olika skurna höjder för att skapa ett busigt grafiskt mönster. I Freyja använder man sig av oskuren bouclétuftning men ihop med det nya garnet skapas en oregelbunden yta och ruffig karaktär, som för tankarna till mossa och jord. 

KATJA
Katja är en rustik ullmatta där luggen klippts i två olika höjder för att skapa ett abstrakt organ- iskt mönster. Mönstret och mattans råa textur för tankarna till ett exklusivt klädespla som tillåtits falla på golvet. Kasthall Design Studion har låtit färga garnet i mjuka naturtoner och garnets natur ger den intresseranta färgskift- ningar. Färgkontrasten i garnet ger mattan ett spännande djup. På kortsidorna har Katja en minimalistisk men detaljerad bård, likt mudden på ett stickat klädespla . Inspirationen till Katjas eleganta och ljusa färgställningar har hämtats från modevärlden.

PRODUKTINFORMATION KATJA

Material: Handtuftad matta i 100% ull med

Färg: Cloudy Grey 500, Pale Violet Grey 610 och Wheat 800

Rek/ca pris, 170x240 cm: 28 001 SEK Rek/ca pris, 200x300 cm: 41 178 SEK

FREYJA
När designern Maja Johansson Starander formgav den handtuftade mattan Freyja inspirerades hon av Islands landskap och natur med sitt karakter- istiska inslag av mossa och lavar på sten, jord och mineraler. Inspirationen från naturen syns även i mattans något mörkare färgställningar. Freyjas oregelbundna yta ramas in med en glansig accentbård i hårgarn/lin som ger en härlig kontrast till det tovade garnets mjukhet. Accentbården gör även att mattan upplevs som mer fyrkantig i sin dimension.

PRODUKTINFORMATION FREYJA

Material: Handtuftad matta i 100% ull med en oregelbunden boucléyta och accentbård i hårgarn/lin

Färg: Dark Grape 700, Green Gold 300 och Mineral Grey 200

Rek/ca pris, 170x240 cm: 24 941 SEK Rek/ca pris, 200x300 cm: 36 678 SEK 

Ämnen

Kategorier


Kasthall har designat och tillverkat unika vävda och handtuftade mattor och golv sedan 1889. Den egna fabriken ligger sedan starten i Kinna, mitt i det traditionsrika textilområdet i Västsverige, där all tillverkning fortfarande sker. Under åren har Kasthall blivit en av de världsledande inom design och tillverkning av mattor, och finns nu representerade i 30 länder med showroom i Stockholm, Milano och New York. En del av hemligheten är att vi äger vår egen produktion och därmed har kontroll över hela tillverkningsprocessen. En annan är vår konsekventa satsning på design och produktutveckling.

Presskontakt

Monika Mellén

Presskontakt Marketing Manager Global +46 (0)705 29 48 13

Made in Sweden. Designed for the world since 1889.

Det anrika designvarumärket Kasthall grundades 1889 i Kinna, Västra Sverige. Kasthall är ett globalt och världsledande företag inom mattor och textila golv och är representerade i 30 länder med showrooms i Stockholm, Malmö, Milano och New York. Trots att Kasthall verkar globalt, sker all produktion i fabriken i Kinna där också Kasthall Design Studio finns. Detta, tillsammans med designsamarbeten världen över, ger oss möjlighet att skapa unika mattor för den globala interiörvärlden. Kasthall erbjuder ovärderligt hantverk med fokus på hållbarhet i både privata och offentliga utrymmen. Kasthall är kunglig hovleverantör till Sveriges Kungahus.

Kasthall
Fritslavägen 42
511 23 Kinna
Sverige