Gå direkt till innehåll
Quilt är en handtuftad matta i ren ull och lin, där ytan på mattan är både skuren och öglad i olika höjder som möts i ett lapptäcke av färg.
Quilt är en handtuftad matta i ren ull och lin, där ytan på mattan är både skuren och öglad i olika höjder som möts i ett lapptäcke av färg.

Pressmeddelande -

Quilt – en ny handtuftad matta från Kasthall med inspiration från japanska och vävda textilier

Nu lanserar Kasthall mattan Quilt, med influenser från japanska Boro-textilier samt designikonerna Anna Albers och Sheila Hicks. Idén har varit att designa en matta där många lager av designelement möts. Genom färgkombinationer, form och textur skapas möten som känns igen hos ett genuint och genomarbetat hantverk.

Quilt är en handtuftad matta i ren ull och lin, där ytan på mattan är både skuren och öglad i olika höjder som möts i ett lapptäcke av färg. Inspirationen till mattornas komplexa mönster är delvis hämtad från det visuella uttrycket av japanska Boro-textiler, en form av lappteknik som historiskt har använts i Japan för att förlänga kläder och hemtextiliers livslängd.

–Det vackra med Boro-textilier är hur de kan förlänga livslängden och ge nytt liv åt saker. Att ta vara på det man har så att originalet kan leva över flera generationer – precis så som vi tycker att det ska vara, säger Kasthalls designer Ellinor Eliasson.

Ellinor Eliasson influerades även av Anni Albers and Sheila Hicks, i synnerhet deras vackra och komplexa textilier och hur de använder sig av färg och form för att skapa nya nyanser.

–Den röda tråden i den kreativa processen har varit nyfikenhet över hur vi kan kombinera och foga samman ett fåtal grundfärger och texturer för att skapa nya, unika uttryck. Jag ville skapa en tuftad matta, fast med en vävd mattas uttryck säger Ellinor Eliasson.

Resultatet är en komplex komposition med många olika färger, former och texturer. Ett fåtal garnfärger har blandats med varandra vilket ger liv åt mattan och den breda kanten håller ihop allt och ger den en vacker inramning.

–Vi ville ta fram en nyskapande matta som tar plats och visar på det unika hos Kasthall, samtidigt som den, sin komplexitet till trots, är producerbar. Med matematisk precision och stor kunskap om hantverket, har Ellinor skapat en matta som endast kan beskrivas som en innovation inom Kasthalls mattillverkning, säger Kasthalls Designchef Lena Jiseborn.

Quilt finns i två färgställningar; “Bronze Green” och ”Terracotta Sand”.

För mer information kontakta monika.mellen@kasthall.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Det anrika designvarumärket Kasthall grundades 1889 i Kinna, Västra Sverige. Kasthall är ett globalt och världsledande företag inom mattor och textila golv och är representerade i 30 länder med showrooms i Stockholm, Malmöl, Milano och New York. Trots att Kasthall verkar globalt, sker all produktion i fabriken i Kinna där också Kasthall Design Studio finns. Detta, tillsammans med designsamarbeten världen över, ger oss möjlighet att skapa unika mattor för den globala interiörvärlden. Kasthall erbjuder ovärderligt hantverk med fokus på hållbarhet i både privata och offentliga utrymmen. Kasthall är kunglig hovleverantör till Sveriges Kungahus. 

Presskontakt

Monika Mellén

Presskontakt Marketing Manager Global +46 (0)705 29 48 13

Made in Sweden. Designed for the world since 1889.

Det anrika designvarumärket Kasthall grundades 1889 i Kinna, Västra Sverige. Kasthall är ett globalt och världsledande företag inom mattor och textila golv och är representerade i 30 länder med showrooms i Stockholm, Malmö, Milano och New York. Trots att Kasthall verkar globalt, sker all produktion i fabriken i Kinna där också Kasthall Design Studio finns. Detta, tillsammans med designsamarbeten världen över, ger oss möjlighet att skapa unika mattor för den globala interiörvärlden. Kasthall erbjuder ovärderligt hantverk med fokus på hållbarhet i både privata och offentliga utrymmen. Kasthall är kunglig hovleverantör till Sveriges Kungahus.

Kasthall
Fritslavägen 42
511 23 Kinna
Sverige